Blogdreams archív – Milyen az ideális tapasztalt animés?

1 04 2007

Április elseje van, de ez most ne zavarjon meg senkit, a következőket tényleg komolyan gondolom. ^^

Tudjátok, jó ideje nem látogattam az A+ fórumra Animax fórumra… Illetve párszor ellátogattam rá, bejelentkezés nélkül, megnézni mi a helyzet, frissítette-e a modi a FAQ-omat, törölték-e a 3000 nullaháeszest, kihírdették-e a III. világháborút? Hát nem! Egyébként ez nem probléma. Igazándiból nem is annyira tervezem az aktív visszatérést, mert fórumozási igényeimnek ott van a saját – gyenge látogatottságú – fórumom (Anime4Ever), meg az A+ fórum már inkább olyan, mint egy apokalipszis utáni metropolisz, amit próbálnak újjáépíteni. >_> Miért? Már nincs meg az a “”családias”” hangulat, a régi nagy fórumosok random írnak pár lényegesebb topikba, és a többség már frissen regelt, részben túlontúl fiatal “fan”, akik értelmetlen topikokat és értelmetlen postokat írkálnak. Tisztelet a kivételnek. ^^” De komolyan, az Animés viccek topik sokkal hosszabb, mint teszem azt, egy Shuffle!-é vagy Chobitsé. Különben is, az épp jelenlevő tagok listájában, ha többen is vannak, mint 10, úgy igazán öreg rókák nincsenek gyakran. Mindegy, ez a gondolatmenet így baromság, szal abbahagyom.
Ami viszont most is szemembe ötlött, az egyrészt ugye a Modi ironikus oltásai (télleg nem akarok flémelni :), másrészt meg egy újabb értelmetlen topikok bezárása. És még mindig nincs Gumiszoba, meg új, _modern_ fórummotor sem. n_n (Vííí asszem életemben először használtam ezt a smileyt!)

Nem tudom, ez hogy jött ide, a mostani témámhoz… Ja igen, mert arról írok, hogy milyen egy ideális tapasztalt animés. Az ötlet onnan jött, hogy épp olvastam az A+ fórumos róka, Shearer blogját, és egyik blogpostjához reagált a szintén A+os róka, mufurc is, és lett egy afféle vita Shearer ízlését, és mufurc (ha ő szólt hozzá utána más névvel) stílusát illetően. Akik nem tudnák miről van szó: mufurc kifogásolta, hogy Shearer képek alapján _fikázza_ az idei szezon sok eljövendő animéjét.

Most az egy dolog, hogy ők ketten vitáznak, nyilvánosan, nem az én ügyem. De már mindkettejüktől olvastam elég irományt, ahhoz hogy legyen róluk véleményen. 😛 És ez a véleménylabdacs fogja képezni a poston lényegi részének ősmagját. W00t!
Előre leszögezem, nem tartom magam egy nagy értékű emberi entitásnak, bizonyos értelemben deviánsnak is titulálhatnám magam. 😀 Anime-manga-japánkult-estébé téren se vagyok olyan jártas, mint Shearer, aki mangát fordít, vagy mufurc, aki előadást tart conokon. De a szabad véleményalkotás megillet. ^^ Egyébként mindenféle rosszindulat nélkül, csak kiírok magamból pár koncepciót. Most két nevet említettem, de nem írhatok ide egy csomó eminens nicket a fórumról. XD Tehát íme egy agymenés, ami mindenkinek szól, aki régebb óta “animés”, mint szerény személyem, és elmúlt 18… Azaz sokmindenki. XD Én 2005 nyara óta lennék az, és 19 vagyok még nyár végéig. :3

Milyen az ideális tapasztalt animés?

/IRÓNIA ON

 • Első és legfontosabb, hogy nem nevezi magát fannak, hanem rajongónak. Habár ugyanaz a két szó. Viszont az otakunak való titulálást az élete árán is elkerüli/megakadályozza, mert az egy megalázó kifejezés, és Japánban szégyen, meg amúgy is, rokonságot mutat a fan, a geek, a nerd, a narutard, a blícstard, a hikikomori, a deviáns, meg még talán a félreértelmezett n00b fogalmával is.
 • Lehetőleg minél több fórumon képviselteti a nézeteit, de ugyanakkor egyiken se ír sok hozzászólást (csak a genezisfórumon :), csak azon témákba, amikben jól kifejtheti a véleményét, az NGE félreértelmezéséről, vagy a shoujo mangák stíluselemeinek mibenlétéről.
 • Szereti mindenféle kontextus nélkül különféle anime-manga-japánkult-specifikus szakkifejezésekkel vakítani a nagyérdeműt, mert öröm használni például a tankobon, vagy az angst szót. (Utóbbi egyébként német jövevényszó az angolban. De az is megeshet, hogy csak egyes szubkulturális emberek fogták magukat, és random alapon átvették a németből az angolba… Mellesleg haragot jelent. Tipikusan az NGE és hasonló teenage főszereplésű stuffokra mondják.)
 • Kialakult, “fásult” ízlését igyekszik, burkoltan vagy nyíltan, másokra is kivetíteni, kisebb-nagyobb mértékben, a számára nem tetsző stúdiók/műfajok/rendezők/mangakák/rajzolók animéitől avagy mangáitól pedig rosszul lesz, és orvoshoz fordul.
 • Az esetek 90%-ában elutasítja a CG (Komputergrafik) használatát, mert az szerinte nem minőségi, nem illik az animéhez, übergagyi, és amúgy is was ist das? A maradék 10%-ba tartozik a Final Fantasy Advent Children, meg a Yukikaze, ahol a grafikát 50 gépes CG-farmmal renderelték 2 éven keresztül, és az ember a kidolgozott látványtól képes lenne maga alá piszkítani.
 • Valamint ugyanígy elutasítja a hentai animációkat is, ha azok grafikai szintje, és történetvezetése nem veri a Ghost In The Shellét legalább. Viszont lehet benne elf-/vámpírcsaj, meg rape. 🙂 Hiszen a pornografikus animéket mindig is a történetvezetés miatt nézték, egy hosszú nap után így ki lehet kapcsolódni, egy Asimov könyv, meg egy WOW-battle között. 😀 (Némi nemi diszkrimináció: Az ideális tapasztalt lány animés életében 3 hentait látott, ebból kettőt undorítónak talált, a harmadiknak pedig a története fogta meg csak.)
 • Ha nem néz hentait, és van barátnője, akkor hajlamos azzal a nonszensz kifogással élni, hogy nincs szüksége hentaira, lévén “van barátnője”, OMG, és a hentait a lúzerek médiumának tartja.
 • Szeret fellengzős, különleges szavakkal, és betűszavakkal teli “kioktatásban” (ez helytelen szó ide) részesíteni minden, úgymond “kezdő animést” (lásd n00b), mindezt a bölcsesség (INT) leple mögé bújva, ezt úgy beállítva, mintha még kedves is lenne tőle, miközben a Dunába (vagy egyéb szimpatikus vízfolyásba) lövetné az összes kiskorú fanboyt/fangirlt, aki már huszadjára kér Inuyasha folytatást a rossz topikban. 😀
 • Segítségnyújtás helyett harsányan, és kivétel nélkül mindig az aktuális FAQ-hoz/GyIK-hez/tutorialhoz/review-hoz vagy a Google-höz irányítja a kliensét, függetlenül annak hozzászólás-számától, korától, nemétül, iskolázottsági fokától, társadalmi helyzetétől és kéréskawaiiság-faktorától. n_n
 • Szigorúan elutasít mindenféle PM, e-mail vagy MSN Messenger/ICQ/egyébinstantüzenetküldő kommunikációt, ha nem létfontosságú, mert szeretné óvni az adott fórum PM rendszerét, illetve az internetet a leterheltségtől. Meg egyébként sem ér rá felesleges dolgokra, kivéve ha egy legalább 2 órás, rendkívűl magasröptű eszmecserére van kilátás, de ehhez egyeztetnie kell az életét befolyásoló más tényezőkkel, hogy az ördögi doboz elé tudjon telepedni e célból.
 • Szeret erősen ironikus dolgokat írni, főképp trollokkal/n00b-okkal és fórumszabályzatokkal kapcsolatban. (Csak mint én is… 😛 )
 • A moderátorok kutyája. XD Ha nem épp ő a moderátor/admin/webmeister valahol. X)
 • Feltétlenül a MAT/helyi meet/animeklub/animeszakkör/mangafordítócsapat/fansubcsapat tagja.
 • Gyakran titkosítja az elérhetőségeit, mert fél a flamewar-októl és a spamtől, ugyanakkor előszeretettel használja a Skype-ot.
 • Elítéli a letöltést, ugyanakkor ő is tölt le. Erről viszont szemérmesen inkább nem beszél, és a hazai anime piac nehéz helyzetére tereli a témát. ^_^
 • Tűkön ülve várja a szezononként debütáló 40 anime promovideóját, hogy abból kiválasszon négyet, ami hasonlít valamelyik klasszikus kedvencére, vagy ideáljára, ezt nyáladzva várja, a többit a virtuális süllyesztőbe helyezi, és később csak a lakonikus “OMGWTF cucc” jelzővel hivatkozik rájuk. :3 Amiket egyébként kiválasztott, hogy rájuk áldozzon értékes életidejéből órákat, azokat egymás mellett, szimultán követi, részről részre, esetleg kiejtve egyes ZOMG filler részeket (where applicable).
 • Oldschool-os. Animés pályafutását elsőként befolyásoló műveket akkor is alapműnek tekint, ha azok nem alapművek az emberek többsége szerint.
 • Feltétel nélkül egy AstroBoyt, vagy My Neighbor Totoro-t preferál, egy bármilyen post-1990 animével szemben. (Megjegyzés: Nem szándékom lehúzni ezeket a műveket, nem láttam őket. De nem kötelező valamit szeretni, azért mert egy “true” anime rajongó szerint alap-alapmű, vagy hihetetlen klasszikus, nem? Például az AstroBoy nekem már túl “Disney-s”.)
 • Az ecchihez, fanservice-hez, a fetishekhez és a loliconhoz is úgy áll hozzá, mint szükséges rossz. Miszerint, ez kell, hogy fiatalabb, “kevésbé érett” nézők (is) nézzék az adott stuffot. De a fanservice/ecchi egyébként zavaró, szükségtelen, és különben is, az echte (igazi) a legjobb. @_@ És ez nyilván a lányoknál lehet nagyobb kifogás, mégis fiúktól lehet többet hallani. (Személyes véleményem: Ezek nem felesleges dolgok, egy kicsi sose rossz (néha több sem), de egy Agent Aika már tényleg túlzás, vagy egy Grenadier-féle gigantikus dekoltázs.) Ugyanakkor egyes tapasztalt animések ezeket teljesen természetesnek veszik, ha mahou shoujo (magical girl) animéről van szó. (De ők már kezdenek deviálódni.)
 • Természetesen tud japánul, legalább középszinten, de nem segít senkinek ezzel kapcsolatban, mert ezt magának tanulta, hogy értse a raw-okat, meg úgy általában is, az olyan isteni erő, halandók nem találkozhatnak vele, csak egy rituálé után, amit úgy hívnak, japán nyelvvizsga.
 • Expert az IRC XDCC letöltés használatában, és kívűlről fújja az XDCC és fserve parancsokat és trigger utasításokat. ^^ Sőt mi több, róla nevezték el az XDCC-t, mivel az ő középső nevei azok hogy “Multiple Direct Connect Client”. Elsősorban a geek barátnői körében népszerű ez a négy neve így együtt, becézésként.
 • Habár angol fansubokat néz, vagy csak úgy natúr rawokat, előszeretettel használ német szavakat und kifejezéseket. Ilyen szó und kifejezés többek közt az “angst“, az “echte“, az “über“/”über alles“, a “was ist das“, a “zusammen” és a “wunderbaum” is. Deutschland FTW! Und heil Hitler! =3
 • Végül, de korántsem utolsó sorban, az anime már elvesztette számára a varázsát, nem több, mint egyszerű, de nagyszerű kifejezési forma, mellesleg a japán szórakoztatóipar legjövedelmezőbb ága az Adult Video-k után. Már csak akkor nézi, ha van ideje, és unatkozik, akkor is megfontolja, hogy mit és hány részt nézzen, hogy jusson ideje fórumozni a kedvenc fórumain, blogot írni az élet visszásságairól, fogalmazást/esszét/doktorátust írni, elmenni meet-re megbeszélni a legújabb Gundam/PreCure animét, MMORPG-zni kicsit, gondolatban megvetni azokat, akiknek még mindig az anime életük egyik nagy “öröm-/kikapcsolódás-forrása”, és aludni több mint 6 órát. ^^
 • /IRÓNIA OFF

  Azt hiszem, ma ennyi jött ki belőlem… ^^” Mint ahogy mondtam, nem névre szólóan írtam ezt, csak úgy általában véve, megfigyelve pár fórumost, itt-ott a neten. Az egy dolog, hogy pont Shearer és mufurc vitája váltotta ki bennem ezt a blogolási reakciót, amúgy különösebb bajom nincs velük, a kis furcsaságaikon kívül, amik nekem is vannak egyébként. XD
  Nos, ideje befejeznem ezt a bejegyzést, mert kezd rettentő hosszú lenni itt az editorban, meg már így is biztosan leégetem magam a tapasztaltabb animések körében, ha olvassák ezt. >_>Bocsássátok meg ezen írásomat, és senki se merjen ezen megsértődni. X)
  May anime guide us!


  Műveletek

  Alapinformációk

  5 hozzászólás

  29 11 2007
  Nekomajin

  LOL!
  Én ezen hatalmasat röhögtem. Szerintem nagyon jól vetted észre ezeket a dolgokat. TeCCik.

  5 12 2007
  Rev

  Köszi!
  Azért remélem a nagy animések körében nem éget(t)em le magamat. 😀
  És én sose szeretnék ilyen lenni, mint a leírt “ideál”. :S

  27 04 2008
  terika

  Awww 😀
  Én nem vagyok ideális csaje…túl sok hentait nézek XDDDDDDD
  Érdekes kis iromány volt, hasonlóságokat vonok egy-két személlye a fórumról, de hát ilyenek a véletlenek 😀 😛
  Csak azon bánkódom már, hogy ettet a blogot mottanság olvasgatom csak… 😛

  15 12 2008
  Matsuri

  Hehe ez jó xD
  És legalább a 70%-a igaz is 🙂

  25 02 2009
  Pötty

  Naon jó lett!! Így tovább!

  Vélemény, hozzászólás?

  Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

  WordPress.com Logo

  Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Google kép

  Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Twitter kép

  Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Facebook kép

  Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

  Kapcsolódás: %s
  %d blogger ezt szereti: