Bevezetés a fájlkezelés és letöltés rejtelmeibe I.

24 05 2008

Talán már veletek is előfordult, hogy valaki azt kérte tőletek, küldjetek el neki egy 250 megás videót e-mail-ben. Esetleg MSN-en átküldtetek valamit, és a partner megkérdezte, hol van? De olyanok is vannak, akik nem tudják, mit kell csinálni egy .RAR fájllal, vagy .TORRENT fájlokat akarnak lejátszani a Windows Media Playerrel. Én már találkoztam az előbb felsorolt jelenségekkel. Most úgy gondoltam, írok egy kevéske alapozást, hogy a kezdőbb és/vagy fiatalabb számítógéphasználók tanulhassanak. (És ne kelljen minden alkalommal ugyanazokat elmagyaráznom, mert már le lesz írva minden.) Kérlek olvasó, ha úgy érzed, nem látsz bele tisztán a gépeden lévő tartalmakba, vagy a letöltések távol állnak tőled, olvass tovább.

I. FÁJLKEZELÉS

1. Mi a fájl? (Fájlnév és kiterjesztés)

A számítógéped az adatokat fájlokként tárolja. A videókat, képeket, zenéket, szövegeket, mindenféle és fajta filmet, klipet, AMV-t. A csengőhangokat, a telefonodról/fényképeződről felmásolt, a szkenneredről beszkennelt, az internetről letöltött, e-mail-ben kapott videókat, képeket is. Az MSN-es beszélgetéseid naplóját is, a játékaidat, még a Windows-t is, minden adatodat, minden cuccodat.
A fájl (angolul: file) egy kupac adat, aminek adtunk egy nevet, ez a fájlnév (angolul: filename). Régen elég rövid kellett hogy legyen, manapság szerencsére elég sokmindent beleírhatunk.
Egy fájlnév például így név ki:

olvassel.txt

vagy

Bonanza Banzai – Induljon a banzáj.mp3

A fájlnév alapvetően 2 részből áll, a pont előttiből, meg a pont utániból. A pont utáni részt úgy hívjuk, kiterjesztés (angolul: extension). Ez általában mutatja, mi van a fájlban, ezért nem szokás és nem ajánlott átírni! Régen ez csak három betű lehetett, manapság lehet több is, de a legtöbb kiterjesztés, amivel találkozol, így is 3 vagy 4 betűs.
Itt jegyezném meg, hogy egy fájl lehet üres is, ilyenkor nem tartalmaz semmit. De ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy le lehet törölni. Általában le lehetne, de ha egy program elvárja, hogy meglegyen, akkor nem szabad törölni.
A másik fontos dolog, hogy egy fájlnévben manapság már nem csak egy darab pont lehet. Tehát a NyáriTábor.2006.doc vagy a szórakozz….mp3 teljesen jó fájlnevek. Mindig a legutolsó pont utáni rész a kiterjesztés. Sőt teljesen el is hagyható, de ez Windows-os körökben nagyon ritka.
A Windows Intéző (és így a Sajátgép is) el szokta rejteni a kiterjesztéseket, ezért is érdemes Total Commandert használni, hogy biztosan tudjuk, mi micsoda valójában.

2. Fájltípusok

A fájlnév megmondja, mi van a fájlban, vagyis mi a fájltípus (angolul: filetype). Így ránézésre meg tudod mondani egy fájlról, hogy az mi lehet, még ha a neve amúgy értelmetlen is. Például a [Lunar]_B72_v2.avi nevű fájl kiterjesztése AVI, tehát egy videó lehet. A fájltípusok és a kiterjesztések összefüggnek. Persze ha átírod a kiterjesztést, attól még nem lesz más cucc a fájlban. Íme néhány gyakoribb vagy fontosabb kiterjesztés és a hozzájuk tartozó fájltípus:

EXE, COM, BAT, MSI, SCR – futtatható (elindítható) fájlok (ami persze nem azt jelenti, hogy csak úgy el is szabad indítanod!)
BMP, JPG/JPEG, GIF, PNG, TIF/TIFF, TGA, PCX, PSD, PSPIMAGE, ICO – képfájlok
AVI, MPE/MPG/MPEG, WMV, ASF, MOV, QT, RV, RM, RAM, RMVB, MP4, MKV, OGM, DIVX, GVI, FLV – videófájlok
WAV, MP2, MP3, WMA, OGG, FLAC, M4A, RA, RM, RAM, SND, AU, MIDI – hangfájlok (pl. zenék)
TXT, RTF, DOC, ODT, WRI, NFO, DIZ, ION, ME, PDF – szöveges dokumentumok, írások (természetesen képeket is tartalmazhat pl. egy Word DOC fájl)
XLS, MDB, PPT, ODS – más Microsoft Office és OpenOffice dokumentumok (Excel, Access, PowerPoint, és OpenOffice táblázat)
ZIP, RAR, ACE, ARJ, LZH, TAR, JAR, CAB, 7Z – tömörített fájlok (más fájlokat tartalmaznak, de összetömörítve, hogy ne foglaljanak annyi helyet)
ISO, IMG, BIN és CUE, MDF és MDS, NRG, BWI, BW5, BW6 – lemezképfájlok (semmi közük a képekhez, ezek a fájlok teljes CD-ket vagy DVD-ket tartalmaznak, és hasonlók, mint a tömörített fájlok)
TORRENT – torrentfájl (tehát nem videó, nem zene, nem kép)

Nagyjából ennyi lenne, a legfontosabb fájltípusokat felsoroltam. Persze nem kötelező megtanulni ezt a listát. A felsoroltakon kívűl pedig még rengeteg kiterjesztés létezik, de azokkal nem foglalkozunk. Mindenesetre itt egy kép egy pár fájlról. A nevek csak azért színesek, mert így állítottam be a Total Commanderemet. A zöldek futtatható fájlok (EXE), a kékek képek (TGA), a pirosak pedig olyan fájlok, amiket nem szabad piszkálni.

Példák fájlnevekre és fájlt�pusokra

3. Meghajtók, könyvtárak, mappák

Az adatok (tehát fájlok) tárolása meghajtókkal (angolul: drive) történik. A számítógéped a beleszerelt merevlemezes meghajtókat (vagyis az adattároló alkatrészeket), a CD/DVD-meghajtókat, a floppy (hajlékonylemezes) meghajtókat, és a rádugott USB pendrájvokat/MP3-lejátszókat meghajtó-betűjelekkel (angolul: drive-letter) látja el, és ezután ez lesz a “hívójelük”. A betűjelek A-tól Z-ig mennek, és nincsenek köztük ékezetes meg magyar betűk. Az első két betűjel, az A: és a B: a floppymeghajtóknak van fenntartva, semmi más nem kaphatja meg ezeket. Ha nincs floppymeghajtód, nincs A: és B: meghajtód. A C: meghajtó pedig mindig megvan mindegyik számítógépen, amelyik működik. Itt egy kis lista, hogy nézhet ki egy átlagos számítógép meghajtólistája:

A: meghajtó – floppymeghajtó
C: meghajtó – merevlemezes meghajtó
D: meghajtó – merevlemezes meghajtó
E: meghajtó – DVD-meghajtó
F: meghajtó – MP3-lejátszó/pendrive (csak ha rá van dugva a gépre)

Ezt a kiosztást a Sajátgépben vagy Total Commanderben is meg lehet nézni. Figyelem; a meghajtóknak lehet külön nevet adni, ami teljesen más dolog, mint a meghajtóbetűjel. A betűjelet is meg lehet változtatni, de erre nagyon ritkán van szükség, és veszélyes is, mert a programok (és a Windows) ez alapján találják meg a helyüket és egymást a gépen.

Íme az én Sajátgépem (igen, tudom, érdekes neveket adok a meghajtóknak):

Egy pár meghajtó a Sajátgépben

(A képen az N: meghajtó az egyik USB-s pendrájvom, az MP3-lejátszómnak az M:-et adtam. A rendes meghajtókból meg azért van ilyen sok, mert az idők folyamán 3 merevlemezt gyűjtöttem a gépbe, és ezek többfelé el vannak osztva.)

A C: meghajtót (nálam a “Kerberos” névre hallgat) úgy hívjuk, rendszermeghajtó, mert a Windows ide telepíti fel magát, és a legtöbb program, beleértve a játékokat is, ide települ fel. Nagyon fontos, hogy a C: meghajtón mindig legyen elég üres hely, sosem telhet be! Ez a Windows működése miatt van, mert használat közben szüksége van üres helyre is. Érdemes egy másik meghajtóra letölteni az internetről cuccokat, és a C: meghajtót meghagyni a Windowsnak és a fontosabb programoknak. Azért is előnyösebb másik meghajtóra menteni, mert így egy Windows újratelepítés esetén is megmaradnak a dolgok. (Akinek csak C: meghajtója van, és nincs más merevlemezes (nem CD/DVD) meghajtója, de szeretné biztonságban tudni a dolgait, annak üzenem, megoldható. Az egyik lehetőség egy második merevlemez behelyezése a gépbe, a másik pedig a C: meghajtót tartalmazó merevlemez “felosztása”, azaz a partícionálás. Ehhez szóljatok valakinek a közeletekben, aki tényleg jól ért a gépekhez, és csinált már ilyet.)

Egy meghajtón belül lehetnek könyvtárak (angolul: directory). Ezeket a Windows mappáknak (angolul: folder) hívja, de ugyanazt jelenti a kettő. A könyvtáron belül lehetnek fájlok és megintcsak könyvtárak, amikben megint lehetnek fájlok és könyvtárak, és így tovább. Leginkább úgy lehetne elképzelni, mint egy fát, a törzsből ágaznak el a leveles ágak, azokról a leveles gallyak, és ezekről a gallyakról még kisebb leveles gallyak. Ebben a hasonlatban az ágak és gallyak voltak a könyvtárak, a levelek pedig a fájlok. Ezt úgy hívjuk, fa-struktúra. Ahogy a fa törzse a gyökérnél kezdődik, úgy a meghajtóknak is van egy gyökérkönyvtárja (angolul: root directory). A jele a \ (fordított perjel). Például a D: meghajtó gyökérkönyvtára a D:\ “nevet” viseli. A könyvtárak és az azokon belüli tartalom elérése szintén \-lel (fordított perjellel) történik, amit egy példával mutatok be:

Van egy Játékok nevű könyvtárunk a D: meghajtó gyökérkönyvtárában.
D:\Játékok
Amin belül van egy DX-Ball nevű könyvtárunk.
D:\Játékok\DX-Ball
Aholis a DX-Ball-t a dx-ball.exe fájllal tudjuk elindítani.
D:\Játékok\DX-Ball\dx-ball.exe

Igazándiból ezt a fás-könyvtáras dolgot csak azért hoztam fel ennyire szájbarágósan, hogy mindenki érezze, egy fájl lehet szem előtt, meg lehet eltemetve valahol a meghajtón, lehet rendezetlen kupacban, meg lehet válogatva is. És ahhoz, hogy értelmesen tudj lementeni dolgokat az internetről, úgy, hogy később is (úgy-ahogy) megtaláld őket, használnod kell a könyvtárakat. Például ne egy Zene nevű könyvtárban tartsd az összes zenédet, hanem szedd szét őket pl. előadókra/eggyüttesekre a Zene könyvtáron belül, így sokkal átláthatóbb lesz, és nem fog annyi ideig tartani megkeresni valamit. A Total Commander pl. kiválóan alkalmas a fájlok és könyvtárak kezelésére, igaz hozzá kell szokni.

II. LETÖLTÉS

1. Alapfogalmak: letöltés, feltöltés, hálózat, Internet

A letöltés és a feltöltés fogalma alapvetően akkor alakult ki, amikor a számítógépkorszak hajnalán (vagy inkább reggelén) elkezdték egymással összekötni a gépeket. Ha kettőnél több gépet összekötünk, kialakul egy számítógépes hálózat. Ezek a hálózatok használhatnak telefonkábelt, rádióhullámot, infravörös fényt, és még sok minden mást összekötő elemnek. A hálózatok célja az adatcsere különböző gépek közt valamilyen okból. Pl. hogy játszhass a barátoddal egy játékot.

Amikor hálózatban van a géped más gépekkel (pl. internet), akkor vagy adatokat fogadsz más gép(ek)től, vagy küldesz neki(k). Amikor te fogadsz adatokat, akkor letöltesz a másik gépről, amikor te küldesz, akkor feltöltesz a másik gépre.

A legismertebb és legnagyobb számítógépes hálózat az Internet, vagy másik nevén a World Wide Web/WWW (Világháló), amit több millió számítógép kusza szövedéke és sok kisebb hálózat alkot. (Csak érdekességképpen, de amikor e-mailt küldesz az osztálytársadnak, vagy MSN-en beszélgetsz a barátoddal, vagy egy játékot játszol másokkal a neten, sőt akár mikor csak a weben olvasgatsz, sok, számodra ismeretlen gépen keresztül megy az adat, mire elér a másik géphez, legyen szó a te üzenetedről, egy fórum hozzászólásairól, vagy egy YouTube-os videóról.)

2. Szerverek, kliensek

Amikor a hálózatokról, és főleg az internetről beszélünk, előkerülnek a szervergépek és kliensgépek. A szerver azt jelenti, kiszolgáló. Tehát olyan számítógép, ami feladatokat végez el, és ellátja adatokkal (kiszolgálja) a többi gépet, amik ezzel zaklatják. Pl. a YouTube.com szerverei kiszolgálják azt a soktízezer gépet, és azok tulajait, akik nap mint nap a YouTube-ra mennek videót nézni. Ennek a rengeteg felhasználónak mind küldeni kell a videókat, amit épp nézni akarnak.
Azok a gépek, amik a szerverhez kapcsolódnak, attól kérnek dolgokat, azok a kliensek. A kliens jelentése ügyfél, azért, mert a szerverhez fordul “segítségért”. A legtöbb esetben az átlag otthoni netező gépe mindig kliensként viselkedik.

Azért fontos megemlíteni, hogy egy gép nem muszáj, hogy csak szerver, vagy csak kliens legyen, egyszerre mindkettő is lehet. Szerver és kliens állapot közt is lehet váltogatni, csak a szervereket ritkán szokták megfosztani ettől a címtől. Ha hiba történik egy szerverrel, és nincs tartalék a javítás idejére, akkor addig nincs ami ellássa a szerver szerepét. Például ha javítják a Freemail fő szerverét, akkor addig nem lehet e-mailezni Freemailen. A saját szerverhibáikról általában tájékoztatást adnak a weboldalak, mint például “500 – Internal Server Error”, meg ilyesmik.

Végül hozzá kell tennem, hogy a szerver és kliens szavakat nem csak számítógépekre lehet használni, hanem programokra is. Az elv ugyanaz, vannak kiszolgáló programok, és vannak kiszolgált programok. Mindegyik a saját oldalán eggyütt dolgozik a géppel. Például az MSN kliensprogram a felhasználó gépéről (kliens) csatlakozik az MSN szerveréhez, amin nyilván fut egy nagy MSN szerverprogram.


Műveletek

Alapinformációk

7 hozzászólás

26 05 2008
kisbaratod

Dx-ball.. mekkora király játék 😀

27 05 2008
black87

Remélem nem tervezed, hogy ezt anyámnak is megmutatod. Épp elég nekem, hogy néha feljön és 6(!) órán keresztül tud válogatni az iwiwen az ismerősök között.

Mondjuk kétlem, hogy hasznát venné. Még azt is nehezen tudtam megtanítani neki, hogy hogyan kell új tabon megnyitni egy oldalt és másnapra el is felejtette..

28 06 2008
Maya

blablabla a szokásos vagy is : Szijja Revci! xD ( kezdek betegessé válni )

Hát leírtad tök jó…és fel tudtam dolgozni a kiskapacitású agyammal!!! :D:D Már büszke lehetsz! 😀

31 07 2008
Rev

>kisbaratod
De még mekkora játék a DX-Ball. 😀

>Blackie
Te büszke lehetsz, az én anyám be se tudja kapcsolni a gépet. Nemhogy iwiwezzen… Szerencsére. Különben nagy szívás lenne a doujinshik miatt…

>Maya
Maya… ^^’

28 06 2010
Karim

Nekem sajnos webprogramozó az anyám és mindent tud mindenről.
Ilyenkor mit csinálnál? 😥
Nem lehet “számítógépes magánéletem”!

28 06 2010
Swizz ( Pötty )

>>Karim:

Ha nem szeretnéd, hogy anyud kutakodjon utánad a neten, akkor töröld ki az előzményeket és a Temporary Internet fájlokat. Nem nagyon fogja észrevenni. Ha saját felhasználói fiókod van, akkor jelszavazd le, így a dokumentumaidba sem tud belepiszkálni. Ne írj blogot, mert azt könnyen megtalálhatják ( tapasztalat ), ha ismerik a netes nevedet. Ez azért szívás, mert sokszor akarjuk magunkat vagánynak tetetni neten, és másképpen fogalmazunk, amit a szüleink félreérthetnek. ( Én eléggé megszívtam ezzel “^^ ). Rev nem biztos, hogy a közeljövőben válaszolni fog, mivel nem nagyon van netközelben. ( Fene a pofáját, alig van MSN-en ).

28 06 2010
Thrazzon

Valamint legyen mappád, jelszóval védve. Ha ott beleléptél valamibe, akkor megjelenik a Start menü Dokumentumok mappájába, onnan töröld, és lám, magánélet. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s
%d blogger ezt szereti: