…kiragadva, a kockaságról

30 01 2009

A következő kommentrészlet szintén ugyanonnan, Sjonna “Retard no Jutsu” írása alól származik, az előzővel együtt írtam. Így a címzett ennél is Sjonna volt, de ettől függetlenül mindenkinek szól. :3

Kockasághoz. Szerintem két dolog van, ami miatt “kocka” lehet valaki.
1) Mint tudjuk, vannak nyíltabb, és kevésbé nyíltabb emberek, erről senki se tehet, hogy milyen személyisége alakul ki, legfeljebb a környezete/testi adottságai/neveltetése/stb. Ez így van rendjén. Na most aki nyíltabb személyiségű, az szívesebben van közösségekben, és így jobban tud interperszonális kapcsolatokat kialakítani (akár barátságot, akár szerelmet). Aki kevésbé nyíltabb, az meg nehezebben szocializálódik, és annál nehezebben, minél nagyobb közösségbe kerül, illetve minél személyesebb a szocializálódás jellege. Ebből nyilvánvalóan következik, hogy egy kevésbé nyíltabb ember szívesebben fórumozik, MSN-ezik, chatel, blogol, stb. mint az, aki inkább elmegy a haverjaival valahova, ahol sok ember van. Így virtuálisan tud interperszonális kapcsolatokat kialakítani (nem csak hasonlóan kocka emberekkel), mert nem személyesen, hanem közvetett módon alakítja ki. Később ezek a virtuális kapcsolatok valóságos kapcsolatokká alakulhatnak át. Tehát ezeknek az embereknek a gép előtt ülés pótolja azt, amit más a “közös sörözéssel” ér el. Ami egyébként nem az jelenti, hogy az illető meg van elégedve “kockás” állapotával, és nem szeretne tartalmasabb közösségi életet élni, de mint tudjuk, sok mindent egyszerűbb mondani, mint megtenni. Tehát ez kb. olyan, mintha egy szoknyavadász (de régies szó) lenézne egy szégyellős srácot, mert nem ér annyit, mert “nem olyan, mint ő”.
2) Nyilvánvalóan vannak olyan emberek, akiknek úgymond hobbijuk a technika, a számítógép, a számítógépes játékok, stb. Valószínűleg minden programozó sokat ül gép előtt. Ettől függetlenül, nem mondhatjuk rájuk, hogy retardáltak, vagy pszichológiai problémáik vannak, mert végülis kemény agymunkával olyan programokat írnak, amik akár űrrepülőgépeket, vagy atomerőműveket vezérelnek.
Másrészt manapság már annyi minden elérhető egy számítógép (és egy internetkapcsolat) segítségével. Szinte bárkit bármikor elérhetünk, kezelhetjük a kapcsolati hálónkat, minket érdeklő témákban olvashatunk (és írhatunk), vitatkozhatunk másokkal, messze élő emberekkel ismerkedhetünk, játszhatunk, filmet nézhetünk, zenét hallgathatunk. Egy kicsit az egyszerűség iránti vágy, a 20. században amúgy is divatossá lett lustaság, az “all-in-one” feeling is közrejátszik, ha valaki olyan életformát él, amit kockaságnak hívunk.
Tehát aki “kocka”, az vagy az első, vagy a második, vagy mindkét okból kifolyólag az, nem azért, mert mentálisan kevesebb, mint a “nemkocka” társasági lény embertársai.
Nem azért írtam ezeket, mert jaj de nagyon magamra vettem volna a kockás részt, csak mivel én elég kockának tartom magamat, és mivel érzem magamon is, hogy a kockákat mindig lenézik a nemkockák (valamennyire viszont is működik), ezért tényleg kikívánkozott belőlem ez a kis szösszenet. 🙂
Remélem ennek tükrében újra tudod értelmezni a “kocka” fogalmát, ami nem feltétlenül “antiszociális dagadt gépbuzi”. 🙂 Minden tiszteletem!


Műveletek

Alapinformációk

4 hozzászólás

30 01 2009
black87

valószínüleg mindkettő igaz rám 😀

4 02 2009
NY124

Íme egy oldal amit ajánlanék a témával kapcsolatban, nem én írtam. Viszont nagyon részletes és én ezzel értek egyet (meg persze az ebben a posztban leírtakkal is):

http://www.pcguru.hu/pcguru/blog/tenebra/

Kattintsatok oldalt a “kocka” címkére, és a legelső poszt. 🙂

12 02 2009
Shakugan

Teljesen igazad van, ahogy japánnal és netes kapcsolatokkal is 🙂

12 11 2009
Pötty

Hehe…>< Sajnos az első is és a második is igaz rám.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s
%d blogger ezt szereti: