Haruhi és a koncepciók

7 02 2009

A legfontosabb egy AMV-nél a koncepció. Nem elég, ha összevágod a kedvenc zenédet a kedvenc jeleneteiddel, mert az nem AMV, legfeljebb “AMW” vagy “vidi”. Kell, hogy legyen valami “értelme”, vagy “mondanivalója” az elkészült mixnek. A character profile kategóriájú AMV-knél pedig elengedhetetlen, hogy a zene (inkább dalszövegileg, de stílusában is) passzoljon az adott karakterhez. Mivel ideje már kipróbálnom a Vodpodot is, ezért most bemutatok két Suzumiya Haruhis AMV-t, a karakterprofil kategóriából, amik szerintem tökéletes példái az ideális koncepciónak. (A megrögzött Haruhi-utálók maradjanak távol.)

Az első példa talán az egyik legismertebb AMV Haruhi témában, a She’s Just Oblivious. Tessék a lejátszó jobb alsó sarkában HQ-ra váltani, úgy élvezhető igazán.

Szerintem az egyik legjobban megkomponált AMV, nem véletlenül van milliós nézettsége. A zene remekül illik Haruhi jelleméhez, nagyon nagy a dalszöveg relevanciája, bemutatja milyen különös, vagy ha úgy tetszik, “különc” a lány, hogy mennyire kilóg a sorból, és megvan a maga világa, amiben a hétköznapi emberek nem is érdeklik.
A szerkesztés kifogástalan, a technikai minőség profi, zavaró effektek nincsenek. Tökéletes összhang, egyik kedvenc AMV-m minden téren.
Zene: Skye Sweetnam – Sharada

A másik példa egy hazai kis videó a Videoplayerről, de megérdemli a figyelmet. Igaz, hogy feliratos alapanyagból lett vágva, és van benne színezős effekt is, de az ötletért mindenképpen dícséret jár.

Vodpod videos no longer available.

A szerkesztés sem rossz, az éneklős-gitározós részeket használni a dal intenzívebb részeinél jó ötlet. Maga a dal talán kicsit túl vad, nincs akkora összhangban Haruhi jellemével, mint az előző, de még így is nagyon jól illik hozzá. Nem hétköznapi lélek, nem tudja mit hoz el a holnap. Az E/1. a dalszövegben pedig élőbbé teszi az egész AMV-t. Azt már hozzá se teszem, hogy magyar embernek egy magyar dal fölé vágott AMV többet jelent, mint egy angol nyelvű zenére szerkesztett.
Bár nem profi munka, és van benne felesleges színezős effekt, de kitűnik a többi közül, főképp, hogy VP-n igazán ritka az ötletes videó. Részemről dícséret.
Zene: Sugarloaf – Vadvirág

Remélem nektek is tetszettek az említett videók, várom a kommenteket róluk, illetve az ideális koncepcióról. :3


Műveletek

Alapinformációk

11 hozzászólás

7 02 2009
Miaka

Az első amv és maga Haruhi is nagy kedvencem, szerintem ez eleget mond. A másikat viszont nem ismertem, ennek ellenére nagyon tetszett. Engem egyedül a felirat zavart. Meg talán az, hogy túl sokszor ismétlődött ugyanaz a jelenet+mondat. Amúgy maga a dal szerintem teljesen illik Haruhihoz.^^ Nem gondoltam volna, hogy ilyen is van VP-n.

7 02 2009
Motoko

Nem szeretem az AMV-ket, nem vágom mi bennük a jó!:(

8 02 2009
Soa Mark

Még a Skittles is jó Haruhibol készült munkákat itélve de szerintem is a she’s just oblivious a best mert nem, hogy purecut de még hangulatos is 😀

Motoko

Ha pl valaki beakar mutatni a másiknak egy adott animet amit az illető nem ismer és látni akarja, hogy miröl szól akkor ez tökéletes számára ^^
Meg amv-knek köszönhetően új animeket ad a tv bár személyszerint én évek óta nem nézek TV-t ^^” ( kivéve pár műsort )
De a másik készitési szándéka még az is, hogy ha a nagyon tard rajongó megakarjam mutatni, hogy mennyire sok oldalu az anime akkor vág rá egy vicces vagy az animenek a történetével teljes alternativitást mutató videót erre jó példa a From the Ashes ami nekem a kedvenc AMV-m 🙂

8 02 2009
luggeriano

Mi is jó az AMV-kben? Hozzád hasonló szkeptikus laikusok szerint semmi, hiszen csak audiovizuális szennyezést okoznak az ártatlan animések számára, megtekintésük káros, készitőik megvetendők stbstb…..

Pedig:

– technikai tudás és érzék
– ötletek
– effektek
– történet
– snycelési skillek
– videóvágás
– zenei ismeret
– anime ismeret

ezekre mind figyel az ember egy jól megcsinált AMV jól felépitett koncepciója közben, illetve bizonyos skilljei idővel fejlődhetnek. Lásd nyelvértés, mert sok zenét hallgat zenekeresés miatt, animés “műveltség” bővül, mert nézed a (sokszor új) sorozatokat hátha találsz bennük valami jó ötletet, vagy jelenetet ami megfog vagy beépithető a koncepciódba.
Akkor a videóeditálás és némi multimédiás tech tudást is (kodekek, konvertálás, trükkök, effektelés) fel lehet egy idő után szedni. Ami miatt pl. egy valahol látott reklámban, trailerben vagy filmben majd leesik, hogy jéé ezt innen látom, hogy ilyen programmal csinálták és igy és én is meg tudom csinálni…..

Egy adott anime-zene párosból sok mindent ki lehet hozni:

– alternativ sztorit késziteni
– kedvcsináló
– paródia
– érzelmekre hatni
– kikapcsolni a nézőt
– elgondolkodtatni és még sorolhatnám…. 🙂

8 02 2009
black87

hmm, mit is csináltál a videoplayer posttal?

8 02 2009
Rev

Ajj, sokan láttatok túl sokat… Lényeg, hogy próbálgatom a Vodpodot, mert intenzíven kelleni fog a következő poszthoz, LOL. A poszt meg becsúszott, a Vodpod poszolta helyettem, félrenyomtam valamit.

11 02 2009
Fate

A Skye Sweetnam-féle AMV-ért én is odavagyok, feltettem a GS-re is. Haruhi rulz, hehe.

12 02 2009
Kolombusz

Várod a komikat plíz, mi… xD

18 02 2009
furfagos

nem vagyok oda meg vissza haruhiért de ezek nem rosszak. hm hm. ilyenkor azért kedvem alakul mégegyszer megnézni. btw miaz h túl durva sugarloaf lol. haruhi gátlástalanságához elfére ennyi simán.

18 02 2009
furfagos

http://www.youtube.com/watch?v=Bl48UzWcKrI&fmt=18 ebben is van valahol haruhi bár nem azért jau

19 03 2009
Pötty

Nem Haruhis hanem Shugo Chara-s és Amutoról szól, de nekem nagyon tetszik és ez a kedvenc amv-m

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s
%d blogger ezt szereti: