A macska és a pirítós problematikája – Csak fizikusoknak

22 02 2009

Két dologból van kevés a Revoblogon; ismertető és debillség. (Bár a debillség megkérdezőjelezhető, mert egyesek szerint nagyon erőltettem a yaoi témát.) Nos, az ismertetőírás nem az én erősségem, de egy pihent agyszintű (sic!) poszttal szolgálhatok. Sőt hovatovább, elegáns mozdulattal indítok egy “sihuhu” nevű kategóriát, és abba teszem. :3 A következőkben egy igen érdekes fizikai teóriát járunk körbe pár lépéssel. Csak az olvassa, aki nemnormális, vagy csak simán egy M@D atomfizikus. Pun heavily intended.

Egyszer volt, hol nem volt, a szelektív-hulladék-gyűjtő-színes-üveges-konténeren is túl, ahol a netkábelfarkú malac túr, valahol a széles Internetföldén volt egyszer egy érdekes feltevés. Én ebbe belebotlottam, és eljött az ideje, hogy most elővegyem. (Az elméletet, természetesen. Keh.) Maga a feltevés fizikai jellegű, és alapjaiban rengetheti meg a mai tudományos állást az univerzum tulajdonságaival éa viselkedésével kapcsolatban. Ez az elmélet, kedves barátaim, a macska és a pirítós esetét veszi alapul. Miről is van szó tehát?

Alapigazságok (axiómák)

Adott 1 db macska. Élő állapotban. A macskák köztudottan a végtagjaikkal lefelé érnek földet. Egyszerűen fogalmazva, lábra esnek.

Adott 1 szelet pirítós. Megkent állapotban, fokhagymázva vagy anélkül. A pirítósok köztudottan a megkent felükkel lefelé érnek földet. Magyarán tisztíthatjuk a padlót.

Feltevés

Tegyük fel, hogy a vajas pirítóst (mindenki tudja, hogy igazából szinte mindig margarinos, de az egyszerűség kedvéért maradjon “vajas”), tehát a vajas pirítóst vajjal felfelé, állatbarát módon rögzítjük a macska hátához. Vajon mi történne, ha leejtenénk a – kezdőhelyzettől függően – pirítósos macskát, illetve macskás pirítóst?
Megjegyzés: Mivel az alapvető fizikai törvényszerűségek határait feszegetjük (valamint egy macskát is felidegelhetünk), tanácsos ezt a kísérletet védőfelszerelésben végezni, úgymint sugárvédő kezeslábas, ólomnaci, búvárszemüveg, szúnyogháló, sütőkesztyű, nekomimi cosplay, Spongyabob jelmez, és/vagy bohóchacuka.

Lássuk most a teóriákat, először az eredetit, amit régen olvastam, utána pedig azokat, amiket én feltételezek, igen komoly tudományos számításokat végezve. Az egyszerűség kedvéért tekintsük a kísérleti apparátust macskás pirítósnak, macskával felfelé, pirítóssal lefelé.

Teória #1

A macskás pirítóst elejtjük 2 méteres magasságból. A gravitáció elkezdi gyorsítani a Föld középpontja felé a szokványos gyorsulással. Az esés a megszokott módon történik, mígnem a macskás pirítós eléri a talajtól számított kb. 30-40 centiméteres távolságot. A következő ezredmásodpercekben a macskás pirítós felső része, tehát a macska forgatónyomatékot hoz létre egy rajta kivűl eső tengely körül, és hogy lábakkal lefelé essen, a pirítóssal együtt megfordul.
Ekkor a pirítós vajas oldala fordul el a talajtól, viszont ezt elkerülendő, most a pirítós hoz létre forgatónyomatékot egy rajta kívűl eső tengely körül, és a macskával együtt megfordul.
Újra a pirítós lesz alul, és újra ismétlődik a ciklus, megközelítőleg egyenletes sebességű forgásba hozva ezzel a macskás pirítóst. Mindeközben a gravitációs erő ellen irányuló erő is képződik, hogy a talaj közelsége ne zavarja az energiaminimum elvének macskás pirítósra vonatkoztatását, így a macskás pirítós effektíve egy helyben lebegve kezd el forogni, és a nyugalmi helyzetet, valamint a padlót sose fogja elérni.

A gyakorlati hasznosítás lehetőségei

Látható, hogy egy tengely macska és pirítós közé való illesztésével egy motort nyerünk, ami a villany- illetve belső égésű motorokénál nagyságrendekkel nagyobb hatásfokkal működik, lévén a befektetett energia nagyon csekély, viszont a visszaadott energia a sokszorosa. Elvi szinten a forgó macskás pirítós egy perpetuum mobile, egy örökmozgó, de a rendszer a gyakorlatban energiát veszít a levegővel való súrlódás miatt. Ezzel kapcsolatban csak találgatásaink vannak, de becslések szerint – elméletben, tekintettel a macskák élethosszára – 200-300 ezer évig forgásban maradhatna a macskás pirítós levegővel teli térben, tehát ilyen szempontból az egyik legjobb alternatív energiaforrás.
Ezenkívűl a macskás pirítós lényegében antigravitációs eszköz is (rettegj, Yuki), mert működése közben semlegesíti, pontosabban kiegyensúlyozza a gravitációs vonzás egyoldalú hatását. Sajnos a lebegés csak 30-40 cm magasságban működik, de feltételezéseink szerint óriáspirítósok és mutáns macskák felhasználásával az 1000 méteres magasság is elérhető lenne, ami már alkalmas lenne légi személy- és teherszállítás céljaira, bár a forgás keltette turbulencia miatt a forgórészek (mutáns macskás óriáspirítósok) elfedése lenne szükséges, ami nagy mérnöki kihívás lenne.
Felvetődhet még a vákuumban való működtetés gondolata is (a súrlódás elkerülése végett), de a tudományos világ döntő része azt a nézetet osztja, hogy egy levegő híján döglött macska nem fejt ki forgatónyomatékot, mert nem akar (illetve nem tud akarni) lábra esni.
A gravitáció nélküli üzemeltetés sem lehetséges, mert a macskás pirítós az elméletek szerint a gravitációs erőt alakítja át forgatónyomatékká, valamint mert gravitáció nélküli térben nincs lefelé és felfelé.

Teória #2

A macskás pirítóst elejtjük 2 méteres magasságból. A gravitáció elkezdi gyorsítani a Föld középpontja felé a szokványos gyorsulással. Az esés a megszokott módon történik, mígnem a macskás pirítós eléri a talajtól számított kb. 30-40 centiméteres távolságot. A következő ezredmásodpercekben a macskás pirítós két fele reakcióba lép egymással szubatomi szinten, és féregjáratot nyit 3000 fényévvel messzebbre. A macskás pirítós eltűnik benne, és előbukkan 3000 fényévvel arrébb.
(Gy.k.: A fényév nem időtartam, hanem távolság, annyi, amennyit a fény egy év alatt megtesz. Tehát jó nagy.)

A gyakorlati hasznosítás lehetőségei

Ha ez a teória helytálló, akkor nem kell az elásott csillagkapuk megtalálására és működésbe hozására várnunk, mert a macskás pirítóssal könnyedén fogunk tudni utazni a csillagközi térben. A hátránya az, hogy tökéletesen véletlenszerű helyekre jutnánk, és sose jutnánk haza. Ha nem Stargate, akkor Sliders. Sőt, fennáll a veszélye, hogy egy csillag közvetlen közelében lyukadunk ki, és 5 nanoszekundum alatt atomokra égünk.

Teória #3

A macskás pirítóst elejtjük 2 méteres magasságból. A gravitáció elkezdi gyorsítani a Föld középpontja felé a szokványos gyorsulással. Az esés a megszokott módon történik, mígnem a macskás pirítós eléri a talajtól számított kb. 30-40 centiméteres távolságot. A következő ezredmásodpercekben a macskás pirítós rést hasít a tér-idő kontinuumba, és fekete lyuk jön létre, ami a macskás pirítóst azonnal, a kontinenst 2 percen belül, a Földet pedig 5 perc múltán teljesen elpusztítja. De az univerzum ezt csak úgy fogja érezni, mintha korgott volna a gyomra.

A gyakorlati hasznosítás lehetőségei

Lényegében ez a teória egy potenciális veszélyre hívja fel a figyelmet. Gyakorlati hasznosítása maximum annyiban merülhetne ki, hogy később felfedezendő ellenséges idegen fajok, például álienek később felfedezendő bolygóit pusztítjuk el ily drasztikus módon.

Teória #4

A macskás pirítóst elejtjük 2 méteres magasságból. A gravitáció elkezdi gyorsítani a Föld középpontja felé a szokványos gyorsulással. Az esés a megszokott módon történik, mígnem a macskás pirítós eléri a talajtól számított kb. 30-40 centiméteres távolságot. A következő ezredmásodpercekben a macskás pirítós két fele összetűzésbe kerül egymással fizikai értelemben, megsérülnek a világegyetem alaptörvényei, és egy hintőporozott babapopsinál is fehérebb villanás keretében azonnal megsemmisül az egész univerzum. Nihil.

A gyakorlati hasznosítás lehetőségei

Lényegében ez az ultimate mad scientist terv, még csak elolvasni se ajánlott. Az Armageddon kicsit erőteljesebb változata, bár ez a fajta használat csak egyszer érhető el, és akkor se lenne kifizetődő. Senkinek se. Komolyan.

Függelék (appendix) az első teóriához

Megjegyzés1 – A macskás pirítós fordulatszámát valószínűleg a vaj mennyisége határozza meg, lévén a macska fordulási hajlandósága fix tényező. Így a vajjal kell szabályozni, hogy milyen intenzív legyen a pörgés. Leheletvékony vajréteg – 60 RPM. Ujjnyi vastag vajréteg – 10000 RPM. Megoldandó probléma a vajréteg rögzítése a centrifugális erő ellenében.

Megjegyzés2 – A motor üzemeltetéséhez 30 dkg Whiskas/nap vagy 35 dkg Kitekat/nap szükséges.

Megjegyzés3 – A motor leállítására még nincs biztos módszer. A kísérletekben majd próbálkozunk a műegerek lógatásával és rázásával, illetve önkioldós mechanikákkal, hogy elváljon a macska és a pirítós fizikai szimbiózisa.

Megjegyzés4 – A CERN-i részecskegyorsítóban esetleg lehetséges lenne tesztelni az elképzelést, miszerint nem egy macskát és egy pirítóst rögzítűnk egymáshoz, hanem két(!) macskát. A kísérletek óriási áttörést hozhatnak a nanotechnológiában.

Megjegyzés5 – Ugyanitt a CERN-ben, megfontolandó egy pirítós és egy Viagrával kezelt nyugdíjas bácsi egymáshoz rögzítése és esésük tesztelése. A kísérletek soha nem várt áttörést hozhatnak a memóriazavarok és a heresérv kezelésében.

Megjegyzés6 – Új kenyérpirítót kéne vennem, a régi bedöglött…

Megjegyzés7 – A dokumentum megírása közben egyetlen pirítós, macska (és nyugdíjas bácsi) sem sérült meg. (Agysejt viszont igen.) Az állatkínzás kegyetlen dolog. Szeretem a macskákat (és a pirítóst, a nyugdíjas bácsikról meg ne beszéljünk). És aki macskákra pirítósokat kötöz, annak egész csomag Pockykat fogok eltörni a fején. Egyszerre. Bizony. Nem viccelek.
Ez mind csak fikció. A Revoblog szerkesztősége nem vállal felelősséget az olvasókban bekövetkezett mentális sérülésekért.

Gratulálok, ha ezt olvasod, még élsz! Adj hálát a sorsnak! – Jigsaw

IT’S TIME FOR SOME VOTING:


Műveletek

Alapinformációk

29 hozzászólás

22 02 2009
himitsuno

XDD jó ég… ez nagyon nagy lett (tessék átvitt értelemben érteni) XD

antigravitációs eszköz, féregjáratot nyit, megsemmisül az univerzum,atomokra égünk XD hát én ettől nevetőgörcsöt kaptam XD

*-* fenomenális post lett *-*

22 02 2009
Nekomajin

Te ÁLLAT! XDDD
Nem tudnék annyi ikszdét beírni, amennyi megfelelően leírná a pillanatnyi állapotomat. XD

22 02 2009
Sanshouo

Basszus Rev! Most tudsz róla, hogy olyan röhögőgörcsöt okoztál, hogy lefejeltem a számítógépasztalt? Hogy a fenébe kapsz te ilyen agymenéseket? Iszonyat jó! Engedelmeddel, szeretném bevinni a holnapi fizikaórámra… Utáljuk a tanárt, de azért neki is lehetnek jó pillanatai XD
Meghajlok a debilséged előtt! Fogadd őszinte hódolatom! Ilyen jó már rég röhögtem… XD Kösziii

22 02 2009
Nekomajin

Btw, hasonló kategória, hogy miért nem létezhet a Télapó. 😀

22 02 2009
Traumus

Tuti, hogy #4.

22 02 2009
Rev

Ez az, amitől eddig igyekeztem megkímélni a blog olvasóit. :3′

22 02 2009
Atrix

I vote for antigravity: http://kepfeltolto.net/images/1235334222.gif Egyébként lol, egy ilyen post megírására én nem lennék képes. 😀 Respect Rev. 😀 És még ilyet.xD

22 02 2009
M@D_FiSt

Ez most félig-copypasta, teljesen-copypasta vagy tényleg ennyire unatkoztál?
Ha nem érteném a viccet szívesen szétszedném az elméletet 😀

22 02 2009
Rev

Igenis original content. ._. Szóval M@D, te voltál az, aki a “túl sok szabadidő, gyenge” lehetőségre szavazott. T_T
De tényleg nem volt jobb dolgom!!4

25 02 2009
motokoyuri

Kipróbáltam a macska még a levegőben lerázta magáról a pirítóst mikor fordult egyet és talpra a pirítós pedig vajra esett!:)

26 02 2009
Nekomajin

Nem volt elég erős a rögzítésed. 😀
Tulajdonképpen a biztos siker elérése érdekében valahogy hibridizálni kell a macskát a vajaskenyérrel. Kicsit nehéz feladat lesz, mert rendszertanilag elég messze állnak egymástól, de idővel minden megoldható. 😀

28 02 2009
benyoboy

bazmeg 😛

28 02 2009
Rev

Nembazom. :3

Ja egyébként bárki beviheti bármilyen órára, csak ne tüntesse fel saját munkaként. (Bár szerintem épeszű ember nem szeretné ezt a saját munkájának beállítani.) :3

28 02 2009
Sanshouo

Oké Rev. Amúgy az egészet kinyomtatam, és ott van az elején, hogy Revoblog. szóval nyugi. Meg amúgy bármennyire is szeretnék, nekem sosem lesz ilyen fokozatú agymenésem… Habár. néha én is produkálok durva dologkat 😀 😀
Na mindegy. Azért köszi. Majd meglátom, mit szól hozzá a fizikatanárom… 😀

28 02 2009
Rev

Kár, hogy a Gravitationös utalást nem fogja érteni. XD

1 03 2009
nihilus

10/10
Ur made of epic win.
Teória #1 a legjobb. 😀

1 03 2009
Sanshouo

Rev: Ki tudja? Elég kétes értékrendű ez a tanár 😛 Végülis, csak úgy beszél, mint egy nő, és úgy gesztikulál, mint egy nő. És férfi… Elvileg:D

3 03 2009
Junchi

Mamma mia!! o.O; Mivelhogy én is fizikus volnék, így a szakmám kötelezett arra, hogy végigolvassam, de ez kegyetlen xDDD

És ha már itt vagyok, hadd osszak meg én is egy roppant “érdekes” feladatot, amit elméleti fizikán számolgattunk:

A feladat a következőképpen szólt: A világűrt és a Földet egy végtelen folyó köti össze. Ebben a folyóban „úszik” lefelé egy döglött ponty, aki a végtelenből érkezik véges sebességgel a Föld felé. A feladat nemes egyszerűséggel annyiból állt, hogy egy ismert törvényt felhasználva fel kellett írni a mozgásegyenletét, valamint fázistérben ábrázolni kellett a ponty múltját és jövőjét. Abszurd, nemde? 😀

3 03 2009
Rev

Ha te mondod, Junchi. 😀

3 03 2009
Sanshouo

ööööööööööö….. Junchi fizika feledatát csak én nem értem? 😀

3 03 2009
M@D_FiSt

Ezt most én sem fogtam hirtelen, de amúgy ilyen feladatok témában nekem a középsulis, “félbevágjuk fénykarddal a holdat, mekkora erővel vonza a két fél egymást”, feladat volt a kedvencem.

3 03 2009
wakkants

Végre!! Egy újabb post. Egy kihagyhatatlan baromság XD Nagyon állat! Keblemre XD
Btw, egy ismerősömék a pokol térfogatát számították ki, megnézték hozzá az emberek napi halálozását, hozzávetették, hogy legalább két vallás kimondja, hogy ha nem abban hiszel, a pokolra kerülsz, és arra jutottak, hogy a pokol meg fog telni x éven belül (? -már nem emlékszem a pontos évre/hónapra?). Ennél már csak ez a post lehet jobb XD Köszönöm, feldobtad a napom

14 03 2009
furfagos

Sőt, fennáll a veszélye, hogy egy csillag közvetlen közelében lyukadunk ki, és 5 nanoszekundum alatt atomokra égünk.
igazából sokkal reálisabb hogy valami üres térbe kerül az ember. reálisabb. lehet rossz szót használtam.

14 03 2009
Rev

Üres térbe kerülni nem olyan poén. :3

15 03 2009
andyme

Oh my… ha fizikus lennék, lehet idéznék belőle a szakdogámhoz. 😀
Hát ez nagyon jól jött a szakdogaírásom szüneteltetése alatt, köszönöm!

29 06 2009
Bíró Zoltán

A VILÁGOS ENERGIA:

AVAGY MIÉRT TÁGUL A VILÁGEGYETEM GYORSULVA?

18 10 2009
Pötty

Rev, megígértm, megtartom! Szóval:

Rev te egy akkor idióta vagy! xD Komolyan…Az 1#Teória után már azt se tudtam mi van…Nem tudtam ki vagyok, hol, és miért. Headshot neked Revcíí >< Nem ám! ^^,
Akkor többet nem röhögnék magamban ennyit órákon ha te nem lennél!

18 10 2009
Pötty

Höhö, ha legörgetek az oldal aljára akkor a bal alsó sarokban van egy icike picike szmájli! ><

23 04 2010
Mariliisa

Schrödinger macskája is jól jött ki a kísérletből ehhez a szerencsétlen kísérleti cicushoz képest… >8D Ez beteg, nagyon, de valami iszonyat nagy kedvet kaptam ahhoz, hogy bemásszak az egyetemre, vigyek egy macskát, egy pirítóst és nekiálljak az ejtőgéppel szórakozni… XD (jaja, bizony, én tényleg fizika szakos vagyok XD)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s
%d blogger ezt szereti: