Life in a Day – 2010 július 24 – Egy globális dokumentumfilm forgatása

23 07 2010

Rövidesen kezdetét veszi egy olyan nemzetközi filmes projekt, ami szakít az eddigi hagyományokkal, és ahol egy igazán különleges dokumentumfilm készítése a cél. A projekt neve Life in a Day, azaz Az élet egy napban, a szellemi atyja és egyik rendezője Kevin MacDonald, a másik rendező Ridley Scott, a támogató vállalat az LG. A lényeg tömören az, hogy július 24-én, azaz holnap, magyar idő szerint 00:01-től 23:59-ig mindenkinek rendelkezésére áll egy egész nap arra, hogy bármilyen kamerával felvegye az életét, azt amit fontosnak, érdekesnek, megkapónak, vagy akár hétköznapinak ítél abból, amit maga körül lát. A videókat aztán július 31-ig fel kell tölteni a Life in a Day csatornáján YouTube-on, ezek közül válogatva fog egy egész filmet összevágni MacDonald és Scott, amit a 2011 januári Sundance filmfesztiválon mutatnak majd be, ezekután pedig elérhető lesz a YouTube-on is. A videó olyan kell, hogy legyen, amit YouTube-on amúgy is fel lehetne tölteni. Nem lehet benne copyright-os zene, márkanevek, céglogók, ilyesmik. A felvételeket bejutás esetén nem a YouTube-ról használják fel, ezért meg kell őrizni az eredetit. Bár mindenféle kamerával készült felvételt elfogadnak, de ajánlatos jobb minőséggel forgatni. A feltöltött felvételekkel kapcsolatban időtartambeli (min/max) vagy számbeli (db) korlátozás nincs, a videókat szerkeszteni is szabad. Az fog dönteni, hogy milyen kreatív és újszerű, vagy hogy mennyire jellegzetes a látásmódod.
További információ a YouTube-on.

Július 24, 24 óra, arra hogy bemutasd, neked mit jelent az élet. Nem kell más hozzá, mint egy kamera. Amit látsz, bekerülhet a dokumentumfilmbe, ami bemutatja a jövőnek, milyen volt egy földi nap, 2010 július 24-e több ezer ember szemében.

A továbbiakban itt van egy lista a gyakran feltett kérdésekkel:

Általános kérdések

Mi az Az élet egy napban?
Az élet egy napban egy történelmi jelentőségű globális kísérlet a világ első, felhasználók által készített videómontázsának létrehozására: egy dokumentumfilm, amelyet Ti vesztek fel egy adott napon. Július 24-én 24 órátok lesz arra, hogy életetek momentumait filmre vegyétek. A legjobb és legjellegzetesebb videóanyagokat egy kísérleti dokumentumfilmben olvasztjuk össze, amelynek producere Ridley Scott, rendezője pedig Kevin Macdonald.

Miért érdemes hozzájárulni ehhez a kísérlethez?
Az élet egy napban minden közreműködője része lesz a filmtörténelemnek, mivel részt vesz a valaha volt legnagyobb, sok forrásból származó filmnek az elkészítésében, amely egyben egy olyan időkapszula is, amelyből utódaink megtudhatják, milyen volt az élet 2010. július 24-én.

Kicsoda Kevin Macdonald?
Kevin Macdonald díjnyertes filmes, egyben Az élet egy napban rendezője. Első dokumentumfilmje, a ONE DAY IN SEPTEMBER Oscar-díjat kapott a Legjobb dokumentumfilm kategóriában 2000-ben. Második ilyen filmje, a ZUHANÁS A CSENDBE, amelyet a Telluride Filmfesztiválon mutattak be 2003-ban, a legtöbb bevételt hozó brit dokumentumfilm lett az Egyesült Királyság mozitörténetében. Első drámai rendezése, AZ UTOLSÓ SKÓT KIRÁLY, amelyben Forest Whitaker szerepel, és amelyet szintén Telluride-ban mutattak be, megnyerte a BAFTA legjobb brit filmnek és legjobb adaptált forgatókönyvnek járó díját; Whitaker is kapott egy Oscar- és egy BAFTA-díjat a filmben nyújtott alakításáért. Kevin jelenleg következő filmjén (EAGLE OF THE NINTH) dolgozik, a főszerepben Channing Tatummal, Jamie Bell-lel és Mark Stronggal. A filmezés mellett Kevin újságírással is foglalkozik; publikációi számos kiadványban megjelennek, köztük a Guardianben, az Observerben és a Telegraph-ban.

Kicsoda Ridley Scott?
Ridley Scott ismert filmrendező és -producer, aki kiemelkedő karrierje során három jelölést kapott a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjra, legutóbb a 2002-es A SÓLYOM VÉGVESZÉLYBEN című filmjéért. A másik két jelölést a GLADIÁTOR, amely nyert Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjat is, valamint a THELMA ÉS LOUISE kapta, mely utóbbi elhozta Scott számára az első Oscar-jelölést a legjobb rendező kategóriában, 1991-ben. További filmjei az AMERIKAI GENGSZTER, a HAZUGSÁGOK HÁLÓJA, a BOR, MÁMOR, PROVENCE, a korszakalkotó SZÁRNYAS FEJVADÁSZ és a klasszikus A NYOLCADIK UTAS: A HALÁL. Legutóbbi rendezése a ROBIN HOOD című szuperprodukció. Scott és testvére, Tony Scott az alapítói a Scott Free Productions nevű cégnek, amely mindenféle filmes és televíziós projekttel foglalkozik. 2003-ban Scott a Brit Birodalom Érdemrendjével együtt lovagi címet is kapott, elismerésként a művészetekhez való hozzájárulásáért.

Tehetek valamit, hogy mások is tudomást szerezzenek Az élet egy napban kezdeményezésről?
Természetesen! A következőket teheted:
● Iratkozz fel Az élet egy napban csatornára.
● Mesélj róla az ismerőseidnek és a családodnak.
● Készíts videókat arról, hogy mit gondolsz erről a július 24-i filmezésről, és tedd közzé őket YouTube-csatornádon
● Tartsatok egy “előfilmezést”, amikor összegyűltök barátaiddal, és együtt készítetek egy videót
● Regisztrálj az eseményre a YouTube Facebook-oldalán.
● Tégy közzé bejegyzéseket a kezdeményezésről Facebook- és Twitter-fiókodban.

Kérdések az alkalmasságról

Milyen idősnek kell lennem a részvételhez?
Legalább 13 évesnek kell lenned. Ha még nem érted el az országodban érvényes nagykorúsági korhatárt, és a videód átjut a válogatási folyamat első szakaszán, akkor küldünk neked egy nyomtatványt, amelyet szüleidnek vagy gyámodnak alá kell írnia, és amelyet vissza kell küldenetek nekünk, hogy a videód továbbjusson.

Kell rendelkeznem YouTube-fiókkal a részvételhez?
Igen, a videók feltöltéséhez rendelkezned kell egy YouTube-fiókkal. A fiók létrehozásával kapcsolatos információkért kattints ide. Ha csak a feltöltött videókat szeretnéd megnézni, ahhoz nem kell fiók.

Kik vehetnek részt Az élet egy napban eseményen?
Bárki nevezhet videót, aki elmúlt 13 éves, kivéve Irán, Szíria, Kuba, Szudán, Észak-Korea és Mianmar (Burma) lakosai és állampolgárai, és/vagy bármely olyan jogi vagy természetes személy, aki az Egyesült Államok kiviteli szabályai és korlátozásai alá esik.

Kérdések a nevezésről

Van valami szabály azzal kapcsolatban, hogy mit küldhetek be és mit nem?
Igen, videó(i)dat 2010. július 24-én helyi idő szerint 00:01 és 23:59 között kell rögzítened, és azoknak meg kell felelniük a YouTube általános szerződési feltételeinek és a közösségi irányelveknek, valamint a projekt általános szerződési feltételeinek és kreatív követelményeinek. Kérjük, ne felejtsd el, hogy a videó a saját munkád kell, hogy legyen és nem tartalmazhat olyan harmadik féltől származó tartalmat, amelynek használatára nem vagy jogosult. Minden mást illetően arra ösztönzünk, hogy úgy vedd filmre a világot, ahogyan Te látod.

Hogyan küldhetem be a videó(i)mat?
Kattints Az élet egy napban csatornán megjelenő “Küldés” lapra július 24. és július 31. között, és töltsd fel azokat a számítógépedről. A”Küldés” lap július 24-én fog megjelenni.

Feliratoznom kell a videót, ha nem angolul van?
Nem kell feliratozni a felvételt, de ha lehetséges, tüntesd fel a videó nyelvét, és az országot, ahol készült. Ha videód bekerül a filmbe, számtalan nyelven készül belőle felirat. Ha azért szeretnéd feliratozni, hogy minél többen megértsék a YouTube látogatói közül, akkor itt olvashatsz bővebben a YouTube feliratozási funkciójáról.

Egységes filmbe kell szerkesztenem, amit beküldök?
Nem. Kevin Macdonald nyersanyagokat vár (amit a filmiparban “muszternek” hívnak), amelyekből kész, egységes filmet készíthet, szóval az lenne az ideális, ha a legjobb anyagaidat úgy töltenéd fel, ahogyan felvetted azokat. Nyugodtan tölts fel több videót is, ha a nevezés egyértelműen különböző részekre tagolódik.

Dokumentarista hozzáállással kell csinálnom a videót? Lehet fikció is?
Az egyetlen kérésünk az, hogy dokumentáld a világod egy napon keresztül. Mi azt várjuk, hogy a legtöbb videó dokumentumfilm-jellegű lesz, de ha szerinted a Te világod jobban megérthető kitalált történetek vagy akár animáció révén, akkor ne fogd vissza magad.

Szükségem van engedélyre ahhoz, hogy más embereket szerepeltessek a videókon?
Igen, engedélyt kell kérned mindenkitől, aki szerepel a videódban. Ha a videód átjut a válogatási folyamat első szakaszán, akkor e-mailben űrlapokat küldünk Neked, amelyeket vissza kell küldened, miután aláírattad őket a videódban szereplő összes személlyel.

Használhatok zenét?
Arra kérünk, hogy ne használj zenét a videóban.

Beküldhetek több videót?
Igen, annyi videót küldhetsz be, amennyit csak akarsz, amennyiben 2010. július 24-én vetted fel azokat.

Mit érdemes tudnom a hangok rögzítéséről?
Fontos, hogy átgondold a videód hangfelvételét, mivel az gyakran befolyásolhatja az egész videó minőségét. A megfelelő hangfelvétel növeli annak esélyét, hogy videód bekerül a végső kiválasztottak közé. Annak például nagyon örülnénk, ha a hangminőség javítása érdekében a legtöbb kamerában megtalálható beépített mikrofonon kívül egy külső mikrofont is használnál.
A YouTube-on számos hasznos tanácsot találhatsz ezzel kapcsolatban (keress rá a “jobb hang a videóban” kifejezésre), vagy próbáld ki a következőket:

Ha nincs semmilyen kiegészítő eszközöd a hang rögzítéséhez, akkor kérjük, figyelj oda a következőkre:

1) A kamera beépített mikrofonjának nem biztos, hogy sikerül használható hangot rögzítenie, ha a hangforrás 1 méternél távolabb van tőle.
2) Figyelj a háttérzajokra — ha lehet, keress valami csendes helyet.
3) Ne érintsd meg a mikrofont, és gondold át a beszélőhöz viszonyított pozícióját.
4) Szabadtéri felvételnél ügyelj a szélre. A szél süvítése elnyomhat minden hangot, amit csak rögzíteni próbálsz.

Milyen formátumban érdemes feltöltenem a videómat a YouTube-ra?
A YouTube elfogadja a legtöbb digitális videóformátumot. Ugyanakkor, az optimális lejátszás érdekében javasoljuk, hogy az itt felsorolt tömörítéseket használd.

Feltölthetek felnőtt tartalmat?
Az élet egy napban kezdeményezésre beküldött minden videónak meg kell felelnie a YouTube közösségi irányelveinek.

Megengedett a “videóblogolás”? Beszélhetek a kamerának?
A videóblog mindenféleképpen jó, hiszen néha ez a legjobb módszer arra, hogy másokkal megoszd, hogyan is érzel. Azonban ha “megmutatod”, az általában érdekfeszítőbb, mint ha “elmondod”, ezért arra biztatunk, hogy a bejegyzéseid mellett aktív tartalom is legyen.

Hol láthatom mások nevezéseit Az élet egy napban válogatásra?
2010 augusztusától megnézheted a beküldött videókat Az élet egy napban csatornán.

Kérdések a filmről

Mindenki beküldött anyagait felhasználjátok a filmhez?
Nem. A végső film a legjellegzetesebb és legérdekfeszítőbb anyagokból lesz összevágva, amelyek a legtöbbet tesznek hozzá a filmen átívelő történethez.

Hogyan döntitek el, hogy mely videók kerülnek be a filmbe?
Miután beküldöd a videó(i)dat Az élet egy napban válogatásra, Kevin Macdonald és szerkesztőcsapata értékeli az anyagokat, és a kreatív követelmények alapján eldönti, melyik videók a legérdekfeszítőbbek.

Mi történik, ha a videómat kiválasztják?
Ha a videód átjut az első válogatási szakaszon, akkor Az élet egy napban csapata e-mailben fog jelentkezni. Ezután nyomtatványokat küldünk Neked, amelyet mindenkinek alá kell írnia, aki megjelenik a videódban, megerősítve, hogy engedélyt kaptál tőlük arra, hogy lefilmezd őket. Amennyiben kiskorú vagy, egy másik nyomtatványt is kapsz, amelyet szüleidnek vagy törvényes gyámodnak kell aláírnia. Meg fogunk kérni továbbá arra is, hogy az engedélyező űrlapok aláírásával tedd lehetővé videód felhasználását Az élet egy napban csapata által a filmben és az ahhoz kapcsolódó tevékenységekben. Ha nem küldöd vissza ezeket az aláírt nyomtatványokat Az élet egy napban csapatának, akkor videód nem fog bekerülni a filmbe.

Amikor visszaküldöd az aláírt papírokat, megkérünk arra is, hogy küldd el a nyers, tömörítetlen videóanyagot, hogy ha kiválasztjuk, akkor a lehető legjobb minőségben kerüljön be a végső filmbe.

A közreműködésed miatt “társrendezőként” feltüntetjük a neved a film végén megjelenő stáblistában. Ha szerencsés vagy, akkor a film premierjére is eljuthatsz a 2011-es Sundance Filmfesztiválon.

Kapok pénzt, ha a videóm bekerül a filmbe?
Nem, pénzbeli jutalom nem jár azért, ha közreműködő vagy, vagy ha kiválasztottak. A filmben viszont feltüntetjük a neved.

Ki lesz a videóm tulajdonosa, ha bekerül a filmbe?
A tulajdonjog a Tiéd marad, ám az Általános Szerződési Feltételek alapján hozzá kell járulnod ahhoz, hogy Az élet egy napban felhasználhassa a videót a filmhez, és hogy minden médiumban felhasználhassa, örökre. Ha feltöltesz egy videót, hozzájárulsz ahhoz is, hogy videóddal kapcsolatban bizonyos jogokat átadj a YouTube-nak, ahogy ez az általános szerződési feltételeinkben le van fektetve.

Mi történik, ha a videómat nem választják ki?
Minden beküldött videó felkerül Az élet egy napban galériába, amely az idei év során lesz majd elérhető Az élet egy napban csatornán.

Mikor és hogy nézhetem meg a kész filmet?
A film 2011 januárjától lesz elérhető a YouTube-on. Tájékoztatni fogunk a film YouTube-premierjének (Az élet egy napban csatornán) pontos dátumáról. Iratkozz fel a csatornákra, hogy biztosan megkapd értesítéseinket.

Kérdések a filmpremierről

Mi a Sundance Filmfesztivál?
A Sundance Filmfesztivál az amerikai és nemzetközi független filmezés egyik legjelentősebb eseménye, amelyet minden év januárjában rendeznek meg a utahi Park Cityben és környékén. A fesztivál nyüzsgő közösségében találkoznak a jelenkor legeredetibb történetmesélői, a programban pedig helyet kapnak drámák és dokumentumfilmek hírneves és feltörekvő művészektől, újító jellegű rövidfilmek, filmkészítői fórumok és panelek, élőzenei előadások és filmzeneszerzői események, a legfejlettebb médiaberendezések, és vonzó közösségi és diákprogramok is.

Mikor van a Sundance Filmfesztivál?
A 2011-es Sundance Filmfesztivált 2011. január 20. és 30. között rendezik meg. Az élet egy napban premierjének időpontját a fesztivál kezdetéhez közeledve fogják bejelenteni.

Ha a videóm bekerül a filmbe, automatikusan részt vehetek a film premierjén a Sundance Filmfesztiválon?
A filmben megjelenő videókat készítő YouTube-felhasználók közül 20 szerencsés kiválasztott kap meghívást a 2011-es Sundance Filmfesztiválra, akiknek minden költségét mi álljuk. A 20 embert Kevin Macdonald fogja kiválasztani a beküldött videók minősége és a végleges filmben felhasznált játékidő hossza alapján (pl. ha egy felhasználó videójából 10 percet vágnak be a végleges filmbe, jobb esélyekkel indul a Sundance Filmfesztiválon való részvételért, mint az a felhasználó, akinek a videójából csak 30 másodperc kerül be a végső filmbe).

A saját költségemen részt vehetek a premieren?
Természetesen! Ha érdeklődsz a 2011-es Sundance Filmfesztiválon való részvétel iránt, a rendezvény 2010 augusztusától elérhető webhelyén tájékozódhatsz az alábbi címen: http:///www.sundance.org/festival. A jegyek és szállások lefoglalásához szükséges információ 2010. szeptember közepétől kezdődően lesz elérhető.


Műveletek

Alapinformációk

4 hozzászólás

23 07 2010
Nekomajin

Nice post! 😮

28 07 2010
Atonemovie

Szép ez a sok infó, csak egyvalamire nem adtál még választ: Te készítettél videót az alkalomra?
Én kerestem magyar LIAD-kisfilmeket, de 1-2 videón kívül nem találtam semmit, pedig kíváncsi vagyok mások munkáira.
Az enyém itt látható: http://www.youtube.com/watch?v=sg2NObtU5P0
Akinek van még linkje, ne rejtegesse!

30 07 2010
chrisline

Atonemovie: A videóddal kapcsolatban azon kívül, hogy aktuális témájú és ezen kívül jó is, még egy olyan huncut megjegyzésem is van, hogy bár igazából tök mindegy, de nem volt szükséges angolul beszélni ill. feliratozni, mert a projekt rendelkezik harcrakész, tűzben edzett fordítókkal is. : )

31 07 2010
Atonemovie

Chrisline!
Köszönöm a hozzászólást és a pozitív értékelést. Tudtam, hogy rendelkezésre áll majd egy fordító csapat, de azért feliratoztam, hogy a YouTube látogatóit ne riassza el az idegen nyelv. Így talán valamivel nagyobb figyelmet kelt a dolog.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s
%d blogger ezt szereti: